U 3.mj2018. smo bili u gostima kod kolega u Sarajevu. Dan smo proveli s Udrugom Srce za djecu oboljelu od raka. U linku dostavljamo njihovu priču o djelovanju http://srcezadjecu.ba/o-nama/historijat-udruženja . Velika nam je bila čast što su nas ugostili. Povodom njihovog projekta pod nazivom “Moja kosa-tvoja kosa” imali smo želju podijeliti svoja iskustva te im pomoći malim savjetima.

“U sklopu projekta “Moja kosa tvoja kosa”, Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” organizira akciju šišanja i doniranja kose za potrebe izrade perika za djecu oboljelu od raka. U Bosni i Hercegovini od malignih bolesti godišnje oboli oko 60 djece različitih uzrasta. Procenat izlječenja se kreće oko 80 posto. Do 04.mj2018 su izradili i uručili 15 perika, a šest perika su trenutno u procesu izrade.
Perike iz radionice Udruženja dostupne su, potpuno besplatno, svakom djetetu koje ima privremeni ili trajni gubitak kose kako bi vratilo samopouzdanje i uspješno se uklopilo u svoju matičnu sredinu.”

Obilaskom njihove radionice u kojoj se provodi besplatna edukacija o izradi vlasulja vidjeli smo i naučili puno novoga. Njihova izrada je nešto drugačija od načina izrade koju vrše naše vlasuljarke. Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” vrši dva načina izrade koji su za svaku pohvalu, međutim problem nam je isti, izumiranje vlasuljarskog zanata.

U nadi kako ćemo uspjeti udružiti snage i ne dozvoliti tom zanatu izumiranje trudit ćemo se u tome, ustrajati i time vratiti osmijeh najpotrebnijima na lica.

Hvala Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” na ugodnom druženju i gostoprimstvu.