Gradsko društvo Crvenoga križa Slatina u suradnji s osnovnim i srednjim školama slatinskoga područja jučer je organiziralo humanitarnu akciju šišanja i darivanja kose za izradu vlasulja djeci oboljeloj od malignih bolesti. Akciji su se priključile i virovitičko-podravska Udruga roditelja djece oboljelih i liječenih od malignih bolesti Naša nada i gradska Turistička zajednica. Svojim dolaskom akciju su podržale i predsjednica udruge Kosa ljubavi Biljana Bjelajac Poznić te obnašateljica dužnosti virovitičko-podravske županice Sanja Bošnjak.

Kosa će vam narasti, a osmijeh djeteta će ostati zauvijek – bila je poruka organizatora potencijalnim darovateljima kose, koju su mnogi prihvatili otvorena srca. U Slatini su već neki frizerski saloni šišali dobru i plemenitu djecu, djevojčice, djevojke i mladiće i donirali kosu ovoj udruzi, ali sada je šišanje prvi put organizirano na jednom mjestu za više frizerskih salona. Doniranjem kose u toj humanitarnoj akciji sudjelovali su učenice i učenici osnovnih škola Voćin, Mikleuš, „Davorin Trestenjak“ iz Čađavice, Vladimira Nazora iz Nove Bukovice, Josipa Kozarca i Eugena Kumičića iz Slatine te slatinski srednjoškolci i srednjoškolke iz Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole, ali i ostali građani velikog srca. Čak 16 slatinskih frizerki svoj doprinos dalo je šišanjem donatora, a u tom poslu sudjelovale su i 15 učenica IOŠ Slatina, buduće frizerke, i njihova mentorica Kornelija Zupčević.

Frizerka Marina Knežević odrezala je kosu učenici 5. razreda OŠ Josipa Kozarca Slatina Lukreciji Vilk, koja je više od dvije godine njegovala svoju kosu. – Meni će kosa narasti, a ona će pomoći nekoj djevojčici, rekla je Lukrecija. Jedini muški frizer u akciji bio je Goran Bolić, vlasnik salona ‘Ko te šiša’. – Za ovo treba hrabrosti, cijela akcija ima smisla, a dobro je da se netko i sjetio pokrenuti ovako doista humanitarnu akciju, rekao je Goran šišajući Kristinu Đorđević iz Ćeralija, učenicu 6. razreda voćinske škole. – Htjela sam pomoći, jer meni će kosa narasti, a nekome će uljepšati život, rekla je Kristina. Najmlađa donorica imala je samo tri godine, a kosu su darovale i ravnateljica Gradske razvojne agencije Slatina Danijela Maravić te direktorica Turističkog ureda Helena Hegediš.

Akciju prikupljanja kose, koja se održava diljem Hrvatske, pokrenule su mlade majke iz Zagreba Biljana Bjelajac Poznić i Marijana Čergar u travnju prošle godine. – Kolegica se htjela ošišati, a budući da naša djeca u Hrvatskoj nemaju mogućnosti imati prirodnu vlasulju, rekla sam da ćemo im to omogućiti. I tako je počelo. Od prikupljene kose vlasuljarke izrađuju vlasulje, koje za nas stoje 5.000 kuna. Time omogućujemo djeci da dobiju prirodne vlasulje, a roditelji za svoju djecu ništa ne plaćaju, to je naša briga, rekla je predsjednica Kose ljubavi Biljana Bjelajac Poznić.
U Slatini je organiziran sedmi veliki događaj prikupljanja kose u Hrvatskoj i do sada najveći, jer je kosu doniralo VIŠE OD 150 DJEVOJČICA I DJEVOJAKA, a 25 pletenica donirano je od nekih ranijih šišanja. Prema riječima ravnatelja Gradskog društva Crvenoga križa Slatina Vladimira Jelenčića, najveći odaziv pokazan je u Voćinu, odakle je došlo čak 67 učenica voćinske škole i žena.
Akcija je održana u frizerskom praktikumu i holu Industrijsko-obrtničke škole, a Crveni križ Slatina olakšao je dolazak donatora iz drugih mjesta organiziranjem prijevoza. Svi organizatori i donatori dobili su zahvalnicu i prigodni poklon.

Petar Žarković