Danas je Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti od koji godišnje prosječno oboli oko 250 tisuća djece, a procjenjuje se da ih od tog broja umre oko 90 tisuća.

Hrvatskoj brojke variraju iz godine u godinu no statistika nažalost bilježi između 55 do 150 oboljele djece na godišnjoj razini, no kako se djeca liječe duže od godinu dana stvarna brojka djece koji su u programu liječenja zbog toga je veća od navedene.
Maligne bolesti drugi su najčešći razlog smrtnosti djece u starosti do 16 godina. Prvi su razlog nesreće, a od svih malignih bolesti, polovinu oboljele djece su ona oboljela od leukemija i malignih limfoma dok drugu polovicu čine oboljeli od solidnih tumora.
Leukemija i limfomi
Što se tiče leukemije koja je možda najučestaliji tip oboljenja, postoje podaci da čak 80 posto oboljelih od te bolesti čine akutne limfatične leukemije koje se javljaju u dobi od 2. do 6. godine djetetovog života. Glavni uzročnik ovih bolesti još uvijek su prilično nejasni čak i znanosti ali je evidentno da bolest nastaje određenom genetskom sklonošću organizma ka stvaranju tumora, odnosno utjecajem brojnih virusa koji vode do nekontroliranog umnažanja malignih stanica, odnosno bijelih krvnih stanica u koštanoj srži.
Najčešći simptomi ovakvih bolesti su opća slabost, blijedilo, krvarenja iz nosa, desni, čak i po koži, svrbež kože, povišena temperatura, bolovi u kostima i zglobovima, gubitak težine.

Limfomi su pak maligni tumori limfnog tkiva od kojih obolijeva oko 15 posto djece oboljele od malignih bolesti, a jedan od nakvećih problema je što se bolest najčešće ne dijagnosticira rano već tek onda kada oteknu limfni čvorovi do kada su limfomi već prilično rasprostranjeni po tijelu. Limfomi se dijele na dvije vrste – non-Hodgkinove limfome te Hodgkinovu bolest od koje najčešće obolijevaju adolescenti i odrasli.
Lijepa vijest je ta da je većina spomenutih bolesti izlječiva, uz adekvatnu terapiju i vrijeme uloženo u nju te se djeca nakon određenih ciklusa liječenja gotovo u potpunosti izliječe. Naravno, bolest se uvijek može vratiti no sretna je vijest i ta da se najčešće ne vraća. Isto je tako liječenje uglavnom lakše i brže ukoliko je tumorska masa manja što znači da izlječivosti poprilično ovisi o bržem otkrivanju i dijagnostici bolesti.

Više na ovom linku